Najnovejši prispevki

Arhiv

Kategorije

Bistvo družbene krize

6. pogovorni večer

Torek, 14. 10. 2014 ob 19.30, tokrat izjemoma v Prešernovi dvorani – Novi trg 4, pritličje (prihodnjič pa spet v Atriju ZRC)


Sodelujoči:
dr. Frane Adam
dr. Edvard Kovač

Moderator:
dr. Igor Bahovec


Slovenija se nahaja v veliki družbeni krizi. Kriza med drugim vključuje ekonomsko-politični vidik, etično-moralno nazadovanje, pomanjkanje vizije. Veliko ljudi meni, da je v krizi kulturno-duhovna substanca celotne zahodne civilizacije. Po pogledih Vaclava Havla Evropa po demokratični revoluciji potrebuje duhovno revolucijo. Demokracija sama po sebi še ne vsebuje dovolj pogojev za celoviti preporod Slovenije in zahodne civilizacije.

V pogovoru se bomo najprej ustavili ob analizi stanja v Sloveniji. Koliko h krizi prispevajo nedokončana tranzicija, pomanjkljive strukturne reforme, ohranjanje moči klientističnih omrežij, ideološka razklanost in druge delitve slovenske družbe? Koliko pa gre za širšo krizo Zahoda, ki vključuje spoznavno in družbeno-kulturno raven: živimo v kulturi pretiranega individualizma, narcizma, relativizma, mnogih patologij.

Drug del večera je namenjen refleksiji izhoda iz krize. Kolikšen je domet predlogov iz zadnjih let: (neo)liberalizem, fenomen Cerar, demokratični socializem? Kako razvijati skupno dobro, potrebno družbeno kohezijo – uravnotežiti povezanost in različnost. Kakšna je vloga različnih ravni družbe, države, združenj civilnega okolja, univerz ipd.? Kakšne je vloga religije, krščanstva? Smo v prehodnem obdobju ali na pragu zatona zahodne civilizacije?


Video:


Iz medijev:

/