Julijana iz Norwicha

Razodetja Božje ljubezni

Prevod in spremna beseda: Nike Kocijančič Pokorn

9.00 €

Razodetja Božje ljubezni Julijane iz Norwicha so nastala konec 14. stoletja v Angliji in so prvo ohranjeno delo v srednji angleščini, ki ga je napisala ženska. O življenju Julijane iz Norwicha ne vemo veliko. Gotovo je le to, da je večino svojega življenja preživela kot anahoreta, tj. kot puščavnica posebne vrste, zazidana v celico, ki se je dotikala katedrale sv. Julijana iz Norwicha, po kateri je prevzela tudi svoje ime.

V Razodetjih Julijana opisuje svojo mistično izkušnjo, ki jo je doživela leta 1373, ko je hudo zbolela. Ko je okrevala, je najprej v kratkem besedilu opisala teh šestnajst videnj, dvajset let kasneje
pa jih je v dolgem besedilu razčlenila in poskusila razložiti na zelo izviren način. Obe besedili odlikuje izvirna teologija, izražena v izrazitih podobah Kristusovega pasijona in podana v dodelani prozi. Še posebej zanimiva je uporaba podobe Jezusa kot matere in jasno izražena vera v dobro kot temeljni princip Božjega. Besedili danes veljata za izjemni, in sicer ne samo zaradi svoje izvirne misli, temveč tudi zaradi tega, ker predstavljata enega vrhunskih dosežkov angleške književnosti poznega štirinajstega stoletja.