Martin Laird

V tiho deželo: Vodnik h krščanski kontemplativni praksi

12.00 €

Prevod: Marija Zlatnar Moe, spremna beseda: Alen Širca

Knjiga “V tiho deželo” je podnaslovljena kot “vodnik v krščansko kontemplativno prakso”  (Into the Silent Land: A Guide to the Christian Practice of Contemplation, Oxford University Press 2006). Gre za delo ameriškega patrologa Martina Lairda, znanega po eruditskih študijah o Gregorju iz Nise. Pred nami je sodoben uvod v skoraj izginulo prakso kontemplativne molitve. Laird poskuša pokazati, da to, kar sodobni zahodni človek z vso ihto išče v tradicijah budizma in hinduizma, obstaja – in to na eminenten način – tudi v tradicijah vzhodnega in zahodnega krščanstva.

Odlika knjige je izjemen, svež in neposreden slog in izrazna sproščenost, ki v svojo navidez zaprašeno témo (»že skoraj izumrlo navado nekdanjih časov«, kot je molitev označil F. Nietzsche) uvaja s prepletom sodobne poezije, filozofije in predvsem lastne kontemplativne izkušnje. Laird je pri tem nadvse konkreten: obravnava telesno držo, dihanje, raztresenost, menjavanje razpoloženj, bolezen in razne odvisnosti, ki nam onemogočajo molitveno koncentracijo.

Molitev, gojenje notranje tišine in zbranosti, miselne treznosti in »zavedanja«  – pot v tiho deželo, deželo molka –  se kaže kot temeljna duhovna praksa, ki zagotavlja človekovo duhovno in duševno zdravje ter predstavlja temelj vseh njegovih drugih dejavnosti. Vodnik želi biti kažipot k miru, zbranosti in modrosti, ki bo gotovo nagovoril tudi bralce, ki nimajo nobenega živega  stika s krščansko tradicijo. Poleg tega pa tvori tudi plodno izhodišče tako na teoretski kot praktični ravni za danes tako krvavo potrebni medreligijski dialog.