Biblijski kontrapunkti May16

Tags

Related

Share

Biblijski kontrapunkti

Matej Metlikovič

Pod naslovom Biblijski kontrapunkti je M. Metlikovič zaokrožil in predstavil izbor del zadnjih sedmih let v katalogu* in na dveh samostojnih razstavah:

  • Zavod svetega Stanislava, Šentvid pri Ljubljani, od 19. decembra 2001 do 15. januarja 2002. Razstava je bila odprta z glasbeno-slikarsko-plesnim dogodkom, ki je povezal v celoto celovečerni koncert za orgle (Jürgen Schwab, Stuttgart) in flavto (Joachim Ostertag, Kanada) z dia-projekcijo slik Biblijskega cikla in plesno meditacijo (Eva Stramšek).

  • Galerija ARS SACRA v Mariboru, od 31. januarja do 28. februarja 2002.

Skupni imenovalec predstavljenih del, raznovrstnih tako po formatu, tehniki izvedbe kot po načinu likovne in umetniške artikulacije, je ustvarjalni dialog z duhovnim sporočilom Svetega pisma. Tu gre za “Biblijski ciklus” dvanajstih platen, naslikanih ob izidu novega prevoda Svetega pisma v slovenski jezik, za barvna okna in vezene antependije, ustvarjene za različne sakralne in druge prostore, in za dela, kot so akrili na platnu in papirju oziroma risbe s tušem, ki so nastala kot moj hommage skladatelju, pesniku in mislecu Messiaenu. Ob tem sta bila prav v povezavi z Messiaenovo glasbo v letu 2001 na način soustvarjanja več umetniških zvrsti izvedena še dva slikarsko-glasbeno-plesna dogodka: “Poveličana telesa / Les corps glorieux” (v frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja) in “Biblijski kontrapunkti” (ob odprtju istoimenske razstave v kapeli in atriju Zavoda sv. Stanislava).

Dela, predstavljena na razstavah in v katalogu:

  • Biblijski cikel (1995/96)

  • Barvna okna za Meckenbeuren (1994/97)

  • Antependiji za Gerstetten (1997/99)

  • Cikel “Hommage à Messiaen”, akrili na papirju in risbe s tušem (1999/2000) Barvna okna: Ljubljana (2000) in Želimlje (2001)

*Katalog Biblijski kontrapunkti na štirindvajsetih straneh predstavi slikarska dela z barvnimi reprodukcijami in spremnimi besedili Mateja Metlikoviča, Pavla Pibernika in Milčka Komelja. Katalog je možno kupiti oziroma naročiti pri avtorju.